© Copyright 2024. Tüm hakları saklıdır. Makina Hangar
Mühendislik ve Teknoloji Merkezi
Türkiye’de Sanayi İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor: İlk Adım Makina Hangar’da Atıldı!
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi tarafından Makina Hangar’da düzenlenen “Sanayi Girişimciliği Lansmanı" ile Türkiye'nin gelecek 10 yılında sanayi girişimciliğinde dünyayla rekabet edecek bir çıkış yakalaması için bir araya gelindi.
Etkinlikte, “Dünyada Sanayinin Mevcut Durumu ve Türkiye” ile “Türkiye’yi Dünyada Rekabetçi Kılmak İçin Sanayi Girişimciliği Örnekleri” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Lansmanda açıklanan Sanayi Girişimciliği Raporu’nda, Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artırmak ve yüksek teknoloji üretimini teşvik etmek amacıyla sanayi girişimciliğinin stratejik bir rol oynadığı ifade ediliyor. Ayrıca, raporda genç mühendislerin sanayi girişimciliğine teşvik edilmesinin gerektiği ve Ar-Ge yatırımlarının artırılması, dijitalleşme, yeşil sanayi uygulamaları ile yenilikçi finansman modellerinin önemine değiniliyor. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için bu adımların atılması gerektiği vurgulanıyor.
Üretim Süreçlerinde İşçi Haklarına, Sürdürülebilirliğe ve Yerel Üretime Önem Verilmeli
Sanayi sektöründen birçok ismin katılım gösterdiği ve 23 konuşmacının sunumlarıyla katkı sunduğu etkinlikte konuşan Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yunus Küçükkelepçe, sanayide karbon ayak izinin hızla azaltılması gerektiğini belirtti ve sanayi girişimlerinin çevre dostu üretim süreçlerine hızla geçiş yapması gerektiğini vurguladı. Küçükkelepçe, şöyle dedi:
"Bakınız 2000 yılında imalat sanayisinin gayri safi yurt içi payı yüzde 22 iken 2023’te yüzde 19’a gerilemiştir. Bu durum sanayinin ekonomideki ağırlığının azaldığına ve üretimin ithalata bağımlı bir hale geldiğine işaret etmektedir. Öte yandan Türkiye'de sanayi üretimi ağırlıklı olarak fosil yakıtlara dayanmakta, çevreye duyarlı üretim süreçlerine geçiş yavaş ilerlemektedir. Özel sektör üretim süreçlerinde işçi haklarına, çevresel sürdürülebilirliğe ve yerel üretime önem vermelidir. Günümüzde birçok sanayi kuruluşunun maalesef kısa vadeli kar hedefleri nedeniyle üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmediklerini gözlemlemekteyiz. Sanayi girişimleri çevre dostu ve tüm süreçlerine geçiş yaparak sanayinin karbon ayak izini hızlıca azaltmalı, karbon nötr üretim süreçlerine entegrasyon ve sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi yaklaşımlarını belirleyerek bu alandaki dönüşüme kritik bir destek vermelidir Öte yandan sanayi girişimlerinin ilerleyebilmesi, mühendislik ve ileri teknoloji çalışmalarının bu alandaki etkinlikleri ile doğrudan ilintilidir."
Kartal Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, aynı zamanda Makina Mühendisleri Odası geçmiş dönem denetleme kurulu üyesi Ali Aluç, sanayi girişimciliğinin Türkiye için kritik bir alan olduğunu belirterek, “Sanayi girişimciliği lansmanı bu ülkenin ihtiyaç duyduğu en önemli şeylerden biri. Sadece sanayi değil aslında. Kültürde, edebiyatta her alanda artık gerçekten bu ülkenin kalkınmasının önündeki engelleri biz kaldırarak artık Türkiye'yi gerçekten de ilk ondaki ekonomiler içerisine yerleştirmek durumundayız. Gelişmişliği bununla beraber sağlamak zorundayız. Fakat bunun bir tek koşulu var. Bana göre önemli bir koşul. Bütün bileşenleri yok saymadan bir arada tutarak birlikte ortak görüşü ortaya koymak zorundayız. Şu anda burada Makina Hangar’da yapılan gibi. Makine Mühendisleri Odası işin içinde. Doğru mu? Doğru. Sanayiciler için de doğru mu? Doğru. Bu işin bileşenleri olan üreticiler burada mı? Burada. Sektör dernekleri burada mı? Burada. Ortak akıl bunu ister. Ortak akıl bunu emreder arkadaşlar. Birbirimizi yok saymadan herkesin fikrine açık olmak kaydıyla doğruları ve gerçekleri masaya yatırarak varsa yanlışlar karşısında doğruları da göstererek, biz yol yürümek bu ülkeyi artık gerçekten gelişmiş medeniyetler seviyesine çıkartmak durumundayız. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Makina Hangar’ın paydaşlarından Hannover Messe Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ferron, etkinlik alanının eğitimler, bayi toplantıları ve konferanslar için sanayi aktörleri tarafından daha aktif kullanılması gerektiğini söyledi. Ferron, "Burası yaşayan bir mühendislik buluşma merkezi olmalı" diyerek sanayinin gelişimi için eğitim ve iş birliğinin önemini vurguladı.
Makina Hangar Yürütme Kurulu Sekreteri Alkım Erdönmez, Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatındaki zayıflığına dikkat çekerek, "Çok enteresan bir veri. Macaristan’ın nüfusu kaçtır bilen var mı aranızda? On milyon. On milyonluk Macaristan'ın arkadaşlar gayrisafi milli hasılası 190 milyar dolar. On milyon nüfus, yüz doksan sekiz milyar dolar. Kişi başı yaklaşık yirmi bin dolar bir gayri safi milli hasıla var. Bu ülkenin yüksek teknoloji ihracatı ne kadar tahmin edebiliyor musunuz arkadaşlar? Türkiye'ninki 5 bu arada. Evet. Türkiye'ninki beş. Evet 5. Yani savunma sanayiinden 5 geliyor. Üzerine bir iki yedi üç daha geldi. Sekiz dokuzlara geldik ama yayınlarda geçen yüksek teknolojiler hadi diyelim 8 milyar dolar. Macaristan'ınki 45 milyar dolar arkadaşlar. On milyon nüfusla. Dolayısıyla Çin, ABD bunları örnek almamıza gerek yok. Dibimizdeki Macaristan'da durum bu. Vietnam'da 97 milyon nüfus var. Bize benzer arkadaşlar. Yüz yirmi üç milyar dolar yüksek teknoloji ihracatı var. Vietnamlarında boyu bizden kısa” dedi.
Genç Mühendislere İlham ve Cesaret Kaynağı Olunmalı
Lansmanda konuşmasını yapan Makina Hangar Yürütme Kurulu Başkanı İbrahim Tataroğlu ise genç mühendislerin sanayi girişimciliğine teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, “Bugünden itibaren de bunun farklı bir ayağı olarak girişimcilere bu sahneyi açmak istiyoruz ve girişimlere de nasıl yaptıklarını anlatmalarını ve bir de onların tarafından dinlenmesini sağlayarak yatırımcılara ilham ve cesaret vermesini sağlayacak bir ortamda, platformda yaratmak istiyoruz ki böylece üniversitede öğrenim gören öğrenciler de memlekette sanayi girişimciliğine heves etsin. Sanayi girişimciliği yaptığında da çözümlerini konumlandırabilecek yer bulsun istiyoruz. Ya biraz memleket meselesi bunun da gelişmesi ve değişmesi için çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Dünyadaki eş değer örnekleri de zaten incelediğimizde bunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.
Etkinlikte konuşmasını yapan MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran da sanayinin küresel rekabet gücü ve yüksek teknoloji üretimi konularına dikkat çekerek, sanayi girişimciliğinin önemini vurguladı.
© Copyright 2024. Tüm hakları saklıdır. Makina Hangar